Kiipeilykengät ovat käytännössä ainoat suoraan kiipeilijän suorituskykyyn vaikuttavat välineet. Ne luovat yhteyden otteiden ja jalkojen välille ja mahdollistavat jalkojen käytön kiivetessä tavalla, joka ei tavallisilla lenkkareilla onnistu. Hyvän jalkatekniikan tärkeyttä kiipeilyssä ei voi koskaan korostaa liikaa ja kiipeilykengillä onkin merkittävä vaikutus siihen.
Yksi kiipeilyn hienoimpia puolia on se, että jokainen reitti on erilainen. Tästä syystä kiipeilykenkiä löytyy lukuisia erilaisia. Kiipeilijän, joka esimerkiksi harrastaa useita eri kiipeilyn alalajeja, kannattaa hankkia useammat kuin yhdet kengät. Kiipeilykengissä istuvuus on ensiarvoisen tärkeää, mutta myös kenkien ominaisuuksien tulisi vaikuttaa niiden valintaan.
Kiipeilykengän ominaisuuksiin vaikuttavat muun muassa kengän muoto, eli taipuuko se banaanin lailla agressiivisesti alaspäin tai sivulle isovarvasta kohti, vai onko se pohjasta tasainen ja suora. Toinen iso ero on kenkien pehmeys, eli tuntuvatko ne jalassa kumisilta sukilta, joilla on hyvä tuntuma otteisiin, vai tukevatko kengät jalkoja estäen niiden puutumista pitkillä reiteillä. Näiden lisäksi yleisesti kengän muotoilu ja materiaalit vaikuttavat niiden ominaisuuksiin ja parhaisiin käyttökohteisiin. Ketään tuskin nähdään Olympialaisissa TC Prot jalassa kilpailemassa, ja vastaavasti Theoryt ovat melko harvinaiset pitkillä halkeama multipitcheilla.
Oma kenkäarsenaliinini on muotoutunut erilaisia kenkiä sovittamalla ja yksinkertaisesti niitä käyttämällä. Käyn seuraavaksi läpi, mitä kenkiä omasta kiipeilykassistani löytyy tällä hetkellä.
Solution Comp ja Theory – tuntoa ja pitoa
Sisäkiipeilyn suosion kasvu sekä kiipeilyn lähestyvä olympialaisdebyytti innoittivat La Sportivan suunnittelemaan Solution Comp (ja Solution Comp Woman*) sekä Theory (ja Theory Woman*) -mallit, jotka ovat välittömästi nousseet itselläni kovaan käyttöön. Molemmat ovat erittäin pehmeitä ja tunnokkaita kenkiä, joiden pito sisäseinien pokseilla ja muilla muodoilla on hämmentävän hyvä. Tunto on niin hyvä, että herkkien poksi-släbien hiippailu tuntuu välillä puistossa kävelyltä. Ja nyt puhutaan pikemmin asfaltoidusta puistosta aurinkoisena kesäpäivänä kuin talven jäädyttämästä nurmirinteestä.
*Niin sanotut naisten mallit ovat suunniteltu keveämmille kiipeilijöille. Karkeasti voi sanoa että 70 kg:n painoinen kiipeilijä saa miesten versiosta saman tuen kuin 50 kg:n painoinen kiipeilijä naisten versiosta.
Solution Comp ja Theory ovat niin pitkälle kumilla peitettyjä, että esimerkiksi toe hookkien ottaminen ja kiinni pitäminen onnistuu melkein itsestään. Tästä on hyötyä erityisesti dynaamisia ja nopeita liikkeitä vaativilla koordinaatioreiteillä.
La Sportiva on suunnitellut Solution Compin erityisesti köysikiipeilyyn ja Theoryn puolestaan boulderointiin. Theory onkin hieman pehmeämpi, kun taas Solution Comp on pykälää tukevampi ja tarkempi kärjestä. Theoryn pyöristetyt reunat ovat lisäksi erinomainen ominaisuus silloin, kun hookataan kengän sivulla tai käännetään paino kengän reunalta pohjan päälle esimerkiksi pokseilla kiivetessä.
Olympialais- ja sisäkenkäleiman ei kannata kuitenkaan antaa hämätä: Solution Comp ja Theory ovat erinomaisia lähetyskenkiä myös ulkona. Erityisesti jyrkillä reiteillä pehmeys ja agressiivinen muotoilu auttavat pitämään jalat seinässä huonoillakin jalkkiksilla. Terävät ja tarkat kärjet puolestaan mahdollistavat astumisen pienille kiteille tai ahtaisiin poketteihin.
Testarossa ja Skwama – suorituskykyä ulkokiipeilyyn
Modernilla sisäkiipeilyllä ja ulkokiipeilyllä on kuitenkin eronsa. Väittäisin, että pihalla erikokoiset listat ovat ylivoimaisesti yleisin otetyyppi, joten niitä varten on hyvä olla oma erikoistyökalu. Mielestäni Testarossa on ehdottomasti paras kenkä tähän tarkoitukseen. Toe-boxin eli varvasosaston malli, asymmetrinen isovarvasta kohti kääntyvä muotoilu ja välipohjan rakenne tekevät pienilläkin mikrolistoilla kiipeilystä helppoa kuin portaiden kävelyn. Leveän ja nauhoilla tarkasti säädettävän lestin ansiosta Testarossat ovat mukavat, mutta varpaiden agressiivisen asennon takia kaivan ne repusta yleensä vasta kun edessä on tiukkaa krimppaamista. Toisaalta sitähän Suomessa riittää!
Jos haluaa oikeasti kehittyä paremmaksi kiipeilijäksi, niin joka päivä ei voi parkourata sisällä tai krimpata mikrolistoja kivillä. Kehittyminen vaatii toistoja ja monipuolisuutta. Itselle vaikeiden muuvien työstämistä ja metrejä seinällä. Tätä varten jokaiselta tulisi löytyä kengät, jotka toimivat juuri tähän eli käytännössä kaikkeen; ”Daily driverit”, jotka on mukava vetää jalkaan kun kiipeää circuitteja sisällä tai työstää uuden projektin muuveja ulkona.
Itselleni Skwamat (naisille Skwama Woman) ovat olleet parhaat tähän käyttöön jo hyvän aikaa. Niiden tilava toe-boxi ja slipperimallinen istuvuus tekevät niistä mukavat, vähentäen näin tarvetta poistaa niitä jaloista jokaisen yrkän välissä. Hieman tukevampi pohja auttaa erityisesti pitkillä ja pystyillä reiteillä, joilla suurin osa painosta on jatkuvasti jalkojen päällä. Toisaalta Skwamoista löytyy myös pehmeyttä välipohjan rakenteen ja pehmeän XS Grip 2 kumin ansiosta ja smearaaminen pokseihin ja kallioon onnistuu hyvin.
Mukavuuden ohella Skwamat ovat kuitenkin suorituskykyiset. ”You fight like you train” sitaatti pätee mielestäni hyvin myös kiipeilykenkiin. Jos treenatessa käyttää ainoastaan huonoja tai täysin erilaisia kenkiä kuin suorittaessa, niin lähetyskenkien hyöty jää helposti pieneksi.
Itse kiipeän pääsääntöisesti sporttia ja boulderia, ja ulkona lähettämisen lisäksi tykkään myös kisaamisesta ja sisällä treenaamisesta. Oman kiipeilykenkäsetin sisältö riippuu siis paljon harrastetuista alalajeista, sekä kulloinkin kaivatuista ominaisuuksista. Esimerkiksi pääasiassa trädiä ja multipitchia kiipeävän harrastajan kenkävalikoima näyttää varmasti melko erilaiselta kuin itselläni.
Ei kun täydentämään kiipeilykenkäarsenaalia kevään kitkoja varten!
____________________
Kirjoittaja Ola Laitinen on Team La Sportiva Finland -kiipeilijä.
KIIPEILYSANASTOA
Multipitch: Usean köyden pituuden reitti. Esimerkiksi The Dawn Wall kiipeilyleffasta saa hyvän kuvan siitä mitä multipitch-kiipeily kovimmillaan on.
Poksi/ muoto: Sisällä kiipeilyseinään ruuvattu laatikko tai isompi ote.
Släbi: Positiivisesti kallistunut seinäkulma.
Kide: Kivessä erityisesti graniitilla esiintyvä yleensä terävä ja pieni uloke.
Poketti: Kolo-mallinen ote, johon mahtuu pääsääntöisesti vähemmän kuin kaikki neljä sormea.
Toe hook: Jalkatekniikka, jossa varpailla tai koko jalkapöydällä vedetään otteesta.
Lista: Kiipeilyote, josta saadaan kiinni ainoastaan sormenpäillä.
Krimppaaminen: Tapa ottaa kiinni erityisesti lista mallisista otteista. Krimpatessa sormet taipuvat keskinivelistä ja kärkinivelet “lukittuvat” ääriasentoonsa. Peukalon painaminen etusormen päälle vahvistaa otetta.
Muuvi: Yksittäinen kädellä tai jalalla tehty liike kiipeilyssä.
Circuit: Sarja samantasoisia boulderreittejä tai kestävyys harjoitus, jossa kiivetään ympyrää ylös alas boulderseinällä.
Projekti: Itselle vaikea reitti, jota voi joutua yrittämään jopa vuosien ajan.
Smearaaminen: Jalkatekniikka, jossa kenkää painetaan otetta vastaan suoraan sen päälle astumisen sijaan. Esimerkiksi pokseilla tai suoraan seinästä jalalla työnnettäessä pyritään saamaan mahdollisimman paljon kengän etuosan pohjan kumia kosketuksiin seinän kanssa, jotta pito on paras mahdollinen.
Comments